BOKASHI

BIOT KIERTOON

Tervetuloa Bokashoinnin ihmeelliseen maailmaan.

Luo uutta elämää keittiöjätteillä ympäri vuoden!

MIKÄ BOKASHI?

Bokashi-keittiökompostori on tehokas biojäte- kierrätysjärjestelmä sekä oiva apuväline ravinteikkaan lisämullan tuottamiseen kasveille ja puutarhaan. Bokashi sopii keittiöön, parvekkeelle tai vaikka mökille. Bokashin avulla voit itse hyödyntää arvokkaat orgaaniset kotitalousjätteet siististi ja lähes hajuttomasti fermentoimalla. Tämän prosessin lopputulos on hyödyllisiä mikrobeja sisältävä ravinneliuos kasveille, sekä arvokasta, elinvoimaista esikompostoitua materiaalia, joka jatkokäsittelyn jälkeen on elävää ravinteikasta multaa.

Bokashi on Japania ja tarkoittaa fermentoitunutta, eli hapatettua biojätettä. Bokashin avulla voit tehokkaammin lisätä energiaa, ravinnetta, hiiltä, ja elämää maaperän ekosysteemiin. 

Synergiset mikrobit ovat tärkeässä osassa. Biojätteisiin sekoitettava bokashirouhe on leseiden ja melassin seosta, joka on rikastettu tehokkailla mikro-organismeilla (EM:llä, effective/efficient microorganisms).

EM:n maitohappobakteerit, hiivat ja fotosynteettiset bakteerit käynnistävät anaerobisen fermentaation ja estävät mätänemisen. 

MIKSI BOKASHI?

EM fermentointiprosessissa ravinteet kiertää ja energia säilyy. Lopputulos sisältää runsaasti aminohappoja ja polysakkarideja (ruokaa kasveille ja mikrobeille) verrattuna tavanomaisilla menetelmillä tuotettuun aerobiseen kompostiin (tai anaerobiseen mätänemiseen). Samalla vältytään turhilta lämpöenergia ja kaasupäästöistä (CH4 metaani, NH3 ammoniakki, ja CO2 hiilidioksidi), sekä mätänemisen hajuista ja mahdollisilta kärpäsiltä.

Fermentoitunutta biojätettä voi käyttää esikypsennettynä raakakompostina ensiluokkaisen kompostin pohjana ja erinomaisena raaka-aineena valmiille kompostimullalle. Suosittelemme “multatehtaan” luomista

MITÄ BOKASHIIN?

LISÄÄ

hedelmät
vihannekset
valmisruuat
liha
kala
juusto
jogurtti
kananmuna
pienet luut
leipä
kahvinporot
teepussit
kukat

ÄLÄ LISÄÄ

nesteet
mehu
maito
etikka
vesi
öljy
isot luut
tuhka
eläinten jätökset
sanomalehti*
paperi*
pahvi*

* Voit säästä multahtehtaaseen

MITEN BOKASHOIN?

Kokonaiskuva on, että ruokimme mikrobeja biojätteellä.

Tavoitteena on luoda ihanteelliset olosuhteet rouheen EM mikrobeille, jotta ne voivat lisääntyä ja fermentoida biojätettä, jolloin maaperä ja kasvit saavat Bokashin ja EM mikrobien tunnetut edut.

OHJEET

1. Esivalmistelu

Tarkista, että hana on kiinni.

Aseta väliritilä Bokashi-keittiökompostorin sisälle.

Laita pala talouspaperia tms väliritilän päälle, mikäli rouhe on niin hienojakoista, että sitä voi valua väliritilän reikien läpi).

Levitä tasaisesti noin 2 ruokalusikallista bokashirouhetta väliritilän päälle.

Voit myös lisätä biohiiltä. Näin biohiili voi imeä nestettä ja ravinteita ja EM-mikrobit voivat asettua biohiileen.

2. Lisää Biot ("Biojäte")

Siirrä biot biokeruuastiasta bokashikompostoriin.

Paloittele suuret palat ennen kuin laitat ne keittiökompostoriin – mitä enemmän pinta-alaa mikrobeilla on käytettävissään, sitä paremmat olosuhteet fermentoinnille ovat.

3. Lisää Bokashirouhe

Levitä reilu ruokalusikallinen bokashirouhetta biojätteiden päälle. (n.1 rkl rouhetta / 1 litra jätettä).

Jos biojäte sisältää paljon proteiinipitoista materiaalia (kalaa, lihaa, juustoa jne.), lisää rouheen määrää.

Tässä vaiheessa voit lisätä esim. biohiiltä ja ZeoBas kivijauhoa ja näin luoda mikrobeille (ja tuleville kasveille) oivan ekosysteemin! 

Jos olet hyvin hajuherkkä suosittelemme BioProffan EM-biohiiltä / Bokashihiiltä. Se pitää hajut poissa ja tehostaa fermentointia. 



4. Tiivistä

Poista ilmataskut tiivistämällä jäte tiivistyskauhalla tai -lastalla.



5. Sulje Kansi

Pidä Bokashi-kompostorin kansi tiiviisti kiinni

Avaa kansi ainoastaan lisätessä sinne biojätteitä ja bokashirouhetta, mieluiten korkeintaan kerran päivässä.

Fermentoituminen edistyy parhaiten mahdollisimman anaerobisissa (hapettomissa) olosuhteissa.



6. Valuta

Valuta bokashi- eli fermentointineste 3 – 5 vuorokauden välein.

Aloittaessasi bokashoinnin, nestettä voi muodostua vasta noin 2-4 viikon kuluttua.

Muista sulkea hana aina käytön jälkeen.



Bokashoinnin eli hapatuksen yhteydessä muodostuva hapan, entsyymirikas neste soveltuu esim.

  • Maanparannusaineeksi (ensisijaisesti biostimulanttina ja toissijaisesti mietona lannoitteena) kastelun yhteydessä
  • Ulkokompostin elvyttämiseen
  • Putkien puhdistukseen
  • Biohiilen lataukseen

Neste on tehokkaimmillaan tuoreena, joten käytä se mahdollisimman pian valuttamisen jälkeen.

Laimentamatonta bokashinestettä voit käyttää mm. viemäreiden ja septisten säiliöiden puhdistamiseen. Nesteen mikrobit ja entsyymit hajoittavat rasvaa ja likaa putkien seinämistä.

Laimennettu bokashineste tehostaa maaperän sekä ulkokompostorin mikrobielämää. Bokashinestettä voi käyttää maanparannusaineena sekä kasvilannoitteena koko kasvukauden, sillä se ei sisällä isoja määriä typpeä. 

Suositeltu Laimennussuhde Kasteluun:

  • 1:100 (1 dl nestettä / 10 l vettä) kerran viikossa tai
  • 1:200 (1 dl nestettä / 20 l vesi  kasvien päivittäiseen kasteluun (useita kertoja viikossa).
  • Pienille taimille jopa 1:1000.

Huom!

Bokashinesteen voimakkuus, väri ja tuoksu vaihtelevat bokashikompostoriin laitettavan biojätteen mukaan.

Bokashineste ei ole tarkoitettu juotavaksi!

7. Anna Levätä

Kun kompostori on täpötäynnä, sirottele vielä 2 rkl Bokashirouhetta biojätteiden päälle tasaisesti. 

Sulje kansi ilmatiiviisti. 

Älä avaa kantta seuraavan (vähintään) 14 päivän aikana. Bokashiastiaa voi pitää suljettuna vaikka kuukausia ennen multaantumisvaihetta — mitään kiirettä ei jälkikäsittelyllä siis ole. Tämä on hyvä tietää jos talvella ei halua multatehtailla sisätiloissa.

Jatka bokashinesteen valuttamista 3 – 5 vuorokauden välein. Muista sulkea hana.

Säilytä bokashikompostoria sisällä; keittiössä, ruokakomerossa, vaatekaapissa jne. Vältä liian kuumaa sekä kylmää, sillä mikrobit toimivat parhaiten huoneenlämmössä. Kompostori ei myöskään välttämättä kestä jäätymistä, vaikka mikrobit selviäisivätkin.

8. Jälkikäsittely

Kun bokashi on muhinut suljettuna vähintään kaksi viikkoa, on vuorossa bokashimassan jälkikäsittely.

Elämä on täynä valintoja. Vaihtoehtoja on monia: Tyhjennä bokashi jyrsijäsuojattuun pihakompostoriin, taloyhtiön biojäteastiaan tai perusta ns. ”multatehdas.”  

Älä koskaan kaiva suoraan maahan (Suomessa)!





9. Huolto

Bokashi-Keittiökompostori 

Tyhjennyksen jälkeen suosittelemme kompostorin, kannen, sekä hanan huuhtelemista juoksevan veden alla. Älä käytä kemiallisia pesuaineita, sillä ne voivat tuhota aktiiviset mikro-organismit ja häiritä niiden toimintaa — suosittelemme EM-tuotteita pesutarpeisiin. Mikäli pidät taukoa bokashoinnissa, jätä bokashikompostorin kansi auki kuivumaan ennen säilyttämistä.

 

Tyhjennysventtiili & Hana

Täytä tyhjä kompostori vedellä, avaa hana, ja anna veden virrata hanan läpi. Kun läpi tuleva vesi on kirkasta, sulje venttiili. Venttiilit ovat rakennettu kestämään kulutusta ja hapatusta, mutta jos tarvitset uuden hanan, varaosia on saatavilla. 

Usein Kysytyt Kysymykset

Ilman muuta. Samankaltaisia mikrobeja löytyy luonnosta, ja monenlaisista ruoka-aineista, mm. juustoista, viineistä ja jogurteista.

Varmista, että a) kansi on kunnolla kiinni, b) biojätteen pinnalla on bokashirouhetta, c) olet valuttanut nesteen ja d) tiivistänyt biojätteet hyvin ilmataskujen poistamiseksi. Jos ämpäri on alkanyt mädäntyä hapattumisen sijaan, tyhjennä ämpäri jyrsijäsuojattuun kompostoriin ja aloita alusta.

Kotitalouden koosta riippuen keskimäärin 3-6 viikkoa.

Bokashikompostori tarvitsee mikrobeja joko rouheen tai nesteen muodossa. Kustannukset ovat muutamia euroja kuukaudessa ja tuloksena on useita kiloja luonnonmukaista ravinnetta puutarhaan.

Ei ole. Valkoisen homeen ja hiivan muodostuminen orgaanisen jätteen pinnalle on täysin luonnollista. Valkoinen pumpulimainen home/sienirihmasto osoittaa EM-mikrobien aktiivisuutta alueella missä ne pääsevät ilman kanssa kosketuksiin.  Mikäli valkoinen pinta häiritsee sinua, lisää biojätettä massan pinnalle ja /tai levy, joka estää orgaanisen jätteen kosketuksen ilman kanssa.

BOKASHI COMPOST FINISHED

Mikäli sisältö ei haise mätänevältä jätteeltä, prosessi toimii kuten on tarkoituskin. Sisällön haju on aina paras indikaattori. Mikäli kompostorissa on hapan/hapanimelä haju, mikrobit tekevät työtä käskettyä riippumatta siitä miltä fermentoituva massa näyttää.

Nestettä alkaa erittyä keskimäärin 1-3 viikon kuluttua. Nesteen määrä, väri, haju, kirkkaus ja ulkonäkö riippuu täysin orgaanisen jätteen laadusta.

On kyllä. Orgaaninen jäte ei muutu mullaksi tässä vaiheessa. Massa on kuitenkin täysin fermentoitunut ja multaan sekoitettaessa hajoaa nopeasti ja ravitsee tehokkaasti ympäröivää multaa / massaa. Hapan tuoksu kertoo, että kaikki on kuten pitää.

Voit jättää bokashin kotiin hyvillä mielin kun lähdet matkoille. Huolehdi, että olet valuttanut nesteet, ripotellut rouhetta biojätteen pinnalle ja laittanut kannen kunnolla kiinni. Mitä pidempään massa fermentoituu bokashissaa, sen “herkullisempaa” massa on ja sitä nopeammin se hajoaa mullan kanssa ravinteikkaaksi kasvualustaksi.

Suomen puolen vuoden talven aikana ei suositella muovisten Bokashien yöpyvän ulkoilmoissa. Aines jäätyy, astia halkeaa. 

Toisin kun mesofiiliset ja termofiiliset bakteerit lämpökompostorissa, EM mikrobien metabolinen toiminta hapatuksessa ei “hukkaa” energia samalla tavalla. Lämpö- ja kaasupäästöt ovat hyvin vähäisiä. Tämä tarkoittaa, että kun ulkona on pakkasta, Bokashi on vaarassa jäätyä.

Jos pidät Bokashia ulkona kevällä/syksyllä/kesäisin, ota huomioon että mitä viileämpää on, sen kauemmin fermentointi kestää. Kun asteita on enää muutama, mikrobit menevät horrokseen ja fermentointi keskeytyy, mutta jatkuu taas kun lämpötilat nousevat.

Kuvassa oleva (ruostumaton teräs) Bokashi Fontana kyllä ottaa kaiken irti Suomen talvesta. 

Kyllä, kerää biojätteet esim. BioProffa Hapatuspussiin/ Bokashisäkkiin, kostuta massa EM-Active Emman ja Melassin seoksella, paina jätteet tiiviisti kasaan, sulje pussi tiiviisti, siirrä varjoon tai sisätiloihin ja anna hapattua vähintään 6 viikkoa. Jos haluat terästää massaa, lisää vielä Biohiiltä sekä ZeoBas Kivijauhoa. Perusta multatehdas tai sekoita hapattunut massa ulkokompostoriin. Tuloksena saat erinomaista maanparannusainetta.

Jäikö Kysyttävää?

Voit ottaa meihin yhteyttä täyttämällä alla olevan lomakkeen. Yritetään olla avuksi. Kiitos!